Mer än hälften av världens befolkning bor i urbana regioner, och de allra flesta av dem i de megastäder som sträcker sig från jordens yta och förenas i de globala distributionsnät som utgör kapitalismens infrastruktur.
Marx avslutar ett avsnitt i Kapitalet med följande känsloladdade sats: ”Liksom människan i religionen behärskas av sin egen hjärnas skapelser, så behärskas hon i den kapitalistiska produktionen av sina egna händers verk.”[1] Denna sats är riktig – med en korrigering. Det borde stå: i produktionen med maskiner.
Det följande är inte mer än ett par idéer, kanske vågade, säkert kätterska i förhållande till ortodoxa teorier, framför allt ämnade att främja aktivisternas tankeverksamhet.
Två dagar efter julafton 1934 skriver Walter Benjamin från San Remo till sin vän Gerschom Scholem att han har hamnat bland ”de verkliga magiska judarna [die wirkliche Zauberjuden]. För [Oskar] Goldberg har bosatt sig här, och han har delegerat sin lärjunge [Adolf] Caspary till kaféerna, och placerat Die Wirklichkeit der Hebräer i tidningsstånden, medan han – vem vet? – antagligen utför sina test i talmystik i kasinot. Det är överflödigt att säga, men jag har inte inlett någon dialog med den här gruppen.”
När man eftersöker grunderna till en persons handling eller till en massrörelse, nöjer man sig oftast med att se närmare på det aktuella partiprogram som omfamnas av personen i fråga, eller av massornas ledare. Givet att man hyser tillit till deras subjektiva sannfärdighet, brukar man acceptera de motiv som där framkommer som de egentliga orsakerna till handlingen eller rörelsen i fråga.
I augustinumret (2018) av London Review of Books skriver Susan Pedersen om hur hundraårsjubiléerna ”ligger i kö som en räcka flygplan som väntar på att få landa på Heathrow: 1914, Påskupproret på Irland, Slaget vid Somme, Balfourdeklarationen, för att inte nämna Vapenstilleståndet i Compiègeskogen, Versaillesfördraget och spanska sjukan som fortfarande cirklar över våra huvuden”. Ännu ett som fortfarande är i luften tycks ha undgått henne: den tyska revolutionen i november 1918.
Historieskrivningen om förhållandet mellan det ryska avantgardet och bolsjevikerna har alltid varit omstridd, och tolkningarna har typiskt växlat i enlighet med det för tillfället rådande politiska klimatet.
Den ekonomiska basen och de ekonomiska relationerna mellan människor, eller ordnandet av människors samspel på ekonomisk bas, är inte den grund på vilken arbetarklassen kan bygga sitt samhälle och sitt liv.
Medverkande: Adolf Caspary, Annie Francé-Harrar, Aleksej Gan, Paul Kammerer, Kazimir Malevitj, Paul Mattick, Pier Paolo Poggio, Christian Semler, Simone Weil
ISBN 978-91-7327-264-3 | ISSN1652-7046
Sida 1 av 2
Ladda fler
Välkommen till SUBALTERN.se
Detta är tidskriften SUBALTERNs digitala arkiv. Från och med 2020 kommer vi att kontinuerligt och månatligt allteftersom publicera tidskriftens artiklar här, för gratis läsning.
Samtliga artiklar ur varje nummer kommer att finnas här inom 12 månader efter utgivning av den tryckta utgåvan.